Medaljefest

Hvert år i maj samles en festklædt forsamling på Københavns Rådhus for at hylde de dygtigste af årets nyudlærte svende. De unge håndværkere modtager en sølv- eller en bronzemedalje (Haandværkerforeningen overrækker per tradition ikke guldmedaljer). Desuden overrækkes der legater for 1-2 millioner kr. Legaterne er indstiftet af laug, virksomheder og fonde.

Dronning Margrethe har videreført Kongehusets tradition med at deltage i ceremonien og hilse på de dygtige håndværkere.

Haandværkerforeningen arrangerer Medaljefesten i samarbejde med Next – Uddannelse København og TEC.

Medaljefesten historisk set

1867

For at opmuntre flere lærlinge til at aflægge svendeprøve begynder Haandværkerforeningen at overrække medaljer for de bedste svendeprøver. Ceremonien foregår i starten fire gange årligt i Haandværkerforeningens festsal.

1923

Københavns skoleborgmester, Ernst Kaper, foreslår, at man fremover holder en samlet årlig medaljeceremoni på Københavns Rådhus. Han lover – også på sine efterfølgeres vegne – at stille rådhushallen gratis til rådighed. Første ceremoni på rådhuset er i 1924.

1927

Kronprins Frederik (den senere Kong Frederik den 9.) er meget interesseret i håndværk og beslutter sig for at ville deltage i medaljefesten. Han grundlægger dermed en tradition for, at Kongehuset overværer overrækkelsen af medaljer og hilser på de dygtige håndværkere.

1973

Haandværkerforeningens første Æreshåndværker kåres ved medaljefesten: billedhugger og skulptør Robert Jacobsen. Hæderstitlen gives til personer, der ikke er udlært håndværkere og som yder en ganske særlig indsats til gavn for det danske samfund.